TÜSİAD Başkanı Turan: Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini iyimser buluyoruz
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Merkez Bankası Enflasyon Hedefini İyimser Buluyor
Türkiye seçimle geçen, yüksek enflasyon ortamında hayat pahalılığının arttığı bir yılı geride bıraktı ve 2025’te de enflasyonla zorlu mücadelenin devam etmesi bekleniyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, enflasyon, beyin göçü, iş dünyasındaki zorluklar ve ekonomi politikalarına ilişkin Nefes Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
“Kur Politikası Şirketleri Zorladı”
– 2024 her kesim için zor geçti. İş dünyasının yaşadığı temel zorluklar nelerdi?
2024 yılında enflasyonla mücadele, makro ekonomik istikrarın ve dengelenmenin sağlanması Türkiye ekonomisi için öncelikli konular arasında yer aldı. Bu süreçte finansman iş dünyasını zorlayan temel konulardan biri oldu ve maliyet yapısının üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupa’daki zayıf görünüm ve kur politikası şirketler için zorlayıcı oldu.
“Enflasyonda Yüzde 21 Hedefi İyimser”
– 2025’e yönelik döviz kuru, enflasyon, faiz, büyüme, işsizlik gibi öngörüleriniz nelerdir?
Para politikası ve döviz kuru açısından mevcut politikaların devam edeceği bir süreç beklenirken büyümenin özellikle yılın ilk yarısında zorlanacağını tahmin ediyoruz. Faiz indirimlerinin enflasyondaki gerilemeyle kontrollü devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini biraz iyimser bulduğumuzu ifade etmek isterim. Para politikalarını mali politikalar ve yapısal reformlarla desteklemek gerektiğine inanıyoruz.
“Atılan Adımlar Hızlandırılmalı”
– Siz Türkiye’nin uygulaması gereken ekonomi politikasının neleri içermesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
2024 yılı para politikasında başarılı bir yıl olsa da kazanımlarımızı çeşitlendirmek için daha fazla ilerleyemedik ve rekabet avantajımız bir miktar daha eridi. Daha kapsamlı, maliye politikası ve yapısal reform sürecini içeren bir programa ihtiyacımız var. Bütüncül bir politika yaklaşımı olmadığı sürece reel kesimin küresel temadan geri kaldığını ve verimlilik artışı sağlayamadığını görmekteyiz. Özellikle maliye politikasında atılması gereken adımları hızlandırmamız gerekiyor.