Teknoloji devleri Apple ve Google, Avrupa Komisyonu’nun dikkatini çekti. Bu şirketlerin uygulama mağazalarındaki risk yönetimi uygulamaları, Komisyon tarafından mercek altına alındı. Hem App Store hem de Google Play, büyük kullanıcı tabanları nedeniyle “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar” (VLOP) olarak sınıflandırıldı ve bu da onları yeni yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası’na (DSA) uyma zorunluluğu getiriyor.
Avrupa Komisyonu’nun soruşturması, bu platformlarla ilişkili “sistematik riskleri” belirlemeye ve azaltmaya odaklanıyor. İlgili kaygılar arasında yasa dışı ve zararlı içeriğin yayılması, temel haklar, kamu güvenliği, halk sağlığı ve reşit olmayanlar üzerinde olası olumsuz etkiler yer alıyor. Komisyon, her iki şirketin bu konularda uygulama ekosistemleri içinde nasıl bir yaklaşım benimsediğini anlamaya yönelik ilgi gösteriyor.
Avrupa Komisyonu Apple ve Google’ı mercek altına alıyor
Soruşturmanın şeffaflık boyutu, uygulama mağazalarına bağlı öneri sistemleri ve çevrimiçi reklamlara odaklanıyor. Bilgi talebi, uygulama güvenliği değerlendirmelerinin canlı yayına çıkmadan önce nasıl yapıldığı ve hedeflenen kitleye göre özelleştirilen reklamların nasıl değerlendirildiği gibi konularda netlik gerektiğini vurguluyor.
Talepte dikkat çekici bir zorluk, “yasa dışı ve zararlı içerik” teriminin belirsizliği. Net bir tanımın olmaması, yorum alanı bırakıyor ve bu da, uygulama güvenlik değerlendirmeleri ve hedef kitleye göre uygun reklamların belirlenmesi gibi konuları kapsayabilecek anlamlar içerebilir.
Google ve Apple’a Avrupa Komisyonu’nun detaylı bilgi talebine uymak için 15 Ocak’a kadar süre verildi. Buna uymamaları halinde, Komisyon’un yeni düzenlemeleri uygulama kararlılığını yansıtan DSA’nın 66. Maddesi uyarınca resmi işlemlere başlanabilir.
Bu son gelişme, Apple’ın Ekim 2022’de App Store’da kumar uygulamalarını öne çıkarması nedeniyle eleştiri almasının ardından geliyor. Bu reklamların çocuklara yönelik içeriklere ve kumar bağımlılığı tedavisine ilişkin uygulamalara yakın olması endişelere yol açtı ve platformun içerik moderasyonunun etkinliği hakkında soruları beraberinde getirdi.
Soruşturma sadece Apple ve Google ile sınırlı değil; DSA kapsamında dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden on ikiden fazlasını içeriyor. Apple ve Google’a karşı resmi işlemlerin başlatılması, benzer incelemelere tabi tutulan diğer şirketler için bir örnek teşkil edebilir ve DSA’nın teknoloji sektöründeki büyük oyuncular üzerindeki küresel etkisini vurguluyor.