Yabancı Çobanlar İçin Yeni Düzenleme

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı’nın Açıklamalarıyla Çoban Sorununa Çözüm Geliyor

Ağrı İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı, Doğu illeri ve hayvancılık sektörün yıllardır kanayan yarası olan çoban sıkıntısına yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

Samancı, Ağrı İl Göç İdaresi Müdürü İhsan Şeker’i ziyaret ederek yürürlüğe giren yeni yasa hakkında istişarelerde bulundu. Başkan Samancı, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir merkez birlik ve Genel Başkan Nihat Çelik’in girişimleriyle yürütülen çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmaları sonucu yabancı uyruklu çobanlar için yasal düzenleme tamamlandı.

Yeni uygulamaya göre, yabancı uyruklu – özellikle Afganistan kökenli – çobanlara kimlik verilecek ve çalıştıkları işletmeler üzerinden sigorta işlemleri gerçekleştirilecek. Bu sayede çobanlar, kendi ülkelerine rahatlıkla gidip gelebilecek, evli olanlar eş ve çocuklarını Türkiye’ye getirebilecek.

Başvuru Süreci ve Şartlar

Çoban istihdam etmek isteyen yetiştiriciler, çalıştıracakları kişiyle birlikte İl Göç İdaresi’ne başvurarak hayvancılık işletme belgesi, kayıtlı hayvan listesi ve kimlik fotokopisi ile dilekçe sunacaklar. Yapılacak güvenlik soruşturması ve saha tespiti sonrasında işlemler adım adım ilerleyecek. Çobanlara pasaport, çalışma izni ve SGK kaydı yapılacak. Ayrıca çobanların asgari ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Ancak çobanların yalnızca hayvancılık sektöründe çalışmaları şart koşuluyor. Farklı işlerde çalıştığı tespit edilenler sınır dışı edilip bir daha Türkiye’ye alınmayacak.

Başkan Samancı, yapılan düzenlemenin sektöre can suyu olacağını vurgulayarak, “Yıllardır süren çoban sorununa çözüm getiren bu yasa bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir. Başta bakanlıklarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, devletimize şükranlarımızı sunuyorum” dedi. – ERZURUM

Related Posts

Bulgaristan’ın para birimi değişti

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Bulgaristan’ın 1 Ocak 2026 itibarıyla euro para birimine geçmesini resmi olarak onayladı. Bu kararla birlikte Bulgaristan, Euro Bölgesi’nin 21’inci üyesi olacak. AB KONSEYİ’NDEN RESMİ AÇIKLAMA AB Konseyi tarafından …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (7 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,35 değer kaybederek 10.136,76 puana indi. Cuma günü 10.275,75 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 137,84 puan azalışla 10.137,91 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Motorine yeni bir zam geliyor

Motorine yeni bir zam geliyor

Vakıf üniversiteleri fiyatta Avrupa’yla yarışıyor: Öğrencinin yüzü fiyatta da gülmüyor

Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin ücretleri bu yıl neredeyse yurt dışındaki üniversiteler ile aynı oldu. Ülke şartlarından dolayı yurt dışında okumak isteyen gençlerin fiyat bazında da daha ucuz bir imkanla karşılaşması, beyin göçüne bir neden daha olarak görüldü.

Piyasalar ‘tarife’ mektubu bekliyor

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkelere göndermesi beklenen “tarife mektupları” yatırımcıların odağına yerleşti.

Trump’tan tarife hamlesi: Ülkelere mektup gönderilecek

ABD Başkanı Trump, gümrük tarifeleriyle ilgili yarından (bugün) itibaren ülkelere ne kadar tarife ödeyecekleriyle ilgili mektuplar göndermeye başlayacaklarını açıkladı.