Von der Leyen: Bilim insanları için Avrupa’ya giriş ve Avrupa’da kalma sürecini hızlandıracağız

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Bilim İçin Avrupa’ya Giriş ve Kalış Süreçleri Kolaylaşacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bilim insanları ve araştırmacılar için Avrupa’ya giriş ve kalış süreçlerini kolaylaştıracaklarını, ilgili kurumlarla daha kolay bağlantıya geçmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Von der Leyen Fransa’nın ev sahipliğinde, başta ABD olmak üzere dünya genelinden bilim insanlarının Avrupa’ya yerleşmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Bilim İçin Avrupa’yı Seç” başlıklı etkinliğin kapanışında konuştu.

“Bilimin, Avrupa’daki geleceğimizin anahtarını elinde tuttuğuna inanıyorum.” diyen von der Leyen sağlıktan iklime güncel küresel zorlukları ele almak için Avrupa’nın giderek bilime daha fazla odaklanacağını söyledi.

Von der Leyen, “Hepimiz bilimin pasaportu, cinsiyeti, etnik kökeni veya siyasi partisi olmadığı konusunda hemfikiriz.” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın bilim ve araştırma altyapısına değinen von der Leyen, şunları kaydetti:

“Avrupa halihazırda dünyanın en yüksek ikinci bilimsel çıktısına sahiptir. Dünyadaki toplamın dörtte birine denk gelen 2 milyondan fazla araştırmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil teknoloji, sağlık, ekonomi, işletme ve sosyal bilimlerde lideriz. Havacılıktan otomotiv mühendisliğine, robotiğe, biyoteknolojiden ilaçlara kadar geleceğimiz için çok önemli olan bilimsel araştırma ve teknoloji alanlarında mükemmeliz. Parçacık fiziğinden moleküler biyolojiye ve uzay araştırmalarından nükleer füzyona kadar, dünya standartlarında bir araştırma altyapımız var. Bu, Avrupa’yı temel araştırmalarda lider yapıyor.”

Von der Leyen, AB’nin bu yeni vizyonu çerçevesinde Avrupa’ya göçü “daha kolay ve daha çekici” hale getireceklerini vurguladı.

“Avrupa’ya giriş ve Avrupa’da kalma sürecini hızlandıracağız.” diyen von der Leyen, kamu ve özel kurumları yüksek vasıflı çalışanlar ve araştırmacılarla daha iyi bağlantı kurmaları için destekleyeceklerini dile getirdi.

Von der Leyen, “Marie Curie’nin bir zamanlar yaptığı gibi, yurt içinde veya yurt dışında her araştırmacıya, bilimde bir hayat hayal eden her genç kıza ve erkeğe mesajımız açıktır. Bilimi seçin. Avrupa’yı seçin.” değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, 2025-2027 döneminde araştırmacıları desteklemek için 500 milyon avroluk bir paket önereceklerini duyurdu.

Related Posts

İsrail saatler içerisinde İran’ın nükleer tesislerine saldırabilir

ABD merkezli The New York Times’ın olayla ilgili yetkililere dayandırdığı istihbarata göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’la yapılan görüşmeler hakkında ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmelerinde hararetli tartışmalar …

Meclis’ten geçen yasa ağızları açık bıraktı: “Ölmeye yardım”

Fransa Ulusal Meclisi, tedavisi bulunmayan hastalar için “ölmeye yardım” olarak tanımlanan yasa tasarısını 305’e karşı 199 oyla kabul etti. Tartışmalı yasa, sonbaharda Senato’da görüşülecek. Yasa tasarısı, 18 yaşını doldurmuş, tedavisi olmayan bir …

NATO Genel Sekreteri, üye ülkelerin savunma harcamalarını ‘daha da artırmasını’ istedi

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa ve Kanada’nın savunma harcamalarını artırdığını belirterek, NATO’yu daha güçlü kılmak için müttefiklerin savunma harcamalarını daha da artırma konusunda anlaşmaya varmasını beklediğini dile getirdi.

Kanada’ya tarihi ziyaret: İngiltere Kralı Charles yeni parlamento dönemini açacak

İngiltere Kralı Charles, Kanada’da parlamento açılış konuşması olan ‘taht konuşmasını’ yapacak.

Putin bu planla Ukrayna’yı yutacak

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da kurmayı planladığı ‘tampon bölgenin’ neredeyse tüm ülkeyi içine alabileceğini öne sürdü.

Alacak tartışmasındaki bıçaklı saldırganı böyle engellediler

Gaziosmanpaşa’da iddiaya göre sitede alacak verecek nedeniyle çıkan tartışmada bir kadın bıçakla karşı tarafa saldırdı. Çevredekilerin cep telefonu kamerasıyla kaydettiği olay polisin müdahalesiyle son buldu.