Lefkoşa Selimiye Camisi restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Selimiye Camisi Restorasyonunun Ardından Açıldı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleriyle Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başkent Lefkoşa’nın en büyük tarihi kompleksi olan Selimiye Camisi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla bir açılış töreni düzenlendi. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, EVKAF Genel Müdürü Mustafa Tümer ile KKTC Din İşleri Başkanı Hakan Moral ve çok sayıda üst düzey yetkili, din adamı ve vatandaş katıldı.

Açılış töreni, Türkiye’deki Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen “101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni” ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da canlı bağlantıyla törene katılarak konuşma yaptı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, restorasyonu tamamlanan caminin ülke için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, “Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü’nün inancının simgesidir. Geçen hafta yeni Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi açılışını gerçekleştirdik. Bugün de 1000 yıllık abidenin restorasyonu sonrasında açılışına şahitlik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Selimiye Cami’nin Tarihi Kimliği

Lefkoşa’da yer alan Selimiye Camisi, hem dini hem de tarihi kimliğiyle yüzyıllardır önemli bir yapı olarak öne çıktı. İnşa edildiği tarihten itibaren farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan cami, Osmanlı Devleti’nin Lefkoşa’yı fethetmesiyle harap durumdan kurtarılarak camiye çevrildi.

1954 yılında Kıbrıs’ın fethi sırasında Osmanlı Sultanı 2. Selim’in onuruna Selimiye Cami adını alan yapı, günümüze kadar ulaşan en büyük tarihi yapılar arasında yer alıyor. 2019 yılında başlayan kapsamlı restorasyon süreciyle Selimiye Camisi, eski ihtişamına kavuşmuş oldu. (AA)

Related Posts

Akran zorbalığında artış; uzmanlara göre çözüm eğitimde, cezada değil

“Sert cezalar ters etki yaratabilir ve eğitimden kopmalara neden olabilir”

Liselerde eğitim 3 yıla mı iniyor? Lise zorunlu eğitim süresi düşecek mi, kaç yıl olacak, liseler 3 sene mi olacak? Bakan Tekin önemli açıklamalarda bulundu!

Liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceği konusu gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Lise 3 yıla mı inecek? Sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülebileceğine dair açıklamaları, öğrenciler, veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 sisteminin son 4 yılı olan lise eğitimi, tartışmaların odağında. Bakan Tekin, lise süresinin kısaltılması ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi modellerin masada olduğunu belirtti. Peki, Liselerde eğitim süresi 3 yıla mı inecek? Zorunlu eğitim kısalacak mı, lise 3 sene mi olacak?

Cuma hutbesi konusu ve PDF metni (9 Mayıs 2025) | Bu haftaki cuma hutbesi konusu yayınlandı… Vakıf: Yaratan’a Hürmet, Yaratılana Merhamet

9 Mayıs cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet tarafından yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesi erişime açıldı. Bu haftaki hutbede, “İslam medeniyeti aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Müslüman da bu medeniyeti yaşatan insandır.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 9 Mayıs 2025 cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bahçeşehir Kolejinden yurt dışı üniversitelere kabulde büyük rekor

Bahçeşehir Koleji’nin Türkiye genelindeki kampüslerinde eğitim gören 296 öğrenci, dünyanın en prestijli üniversitelerinden bin 136 kabul alarak önemli bir başarıya imza attı. Bu kabullerden 599’u Stanford, Oxford, Imperial, Brown, Columbia ve Princeton gibi dünya sıralamasında ilk 200’deki üniversitelerden geldi. Öğrenciler, aileleri ve öğretmenlerine büyük gurur yaşattı.

Deprem okuryazarlığı nasıl geliştirilir?

Deprem okuryazarlığı, deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek, davranış haline getirmek ve çevresindeki insanları bu konu hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek anlamına geliyor.

DGS BAŞVURU ÜCRETİ VE TARİHLERİ 2025 || DGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı, DGS sınavı ne zaman 2025?

2025 DGS başvuru detayları merak ediliyor. DGS başvuru ücreti kılavuzun yayınlanmasıyla belli olacak. DGS başvuruları Mayıs ayı sonunda alınmaya başlanacak. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir. DGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı, DGS sınavı ne zaman 2025? İşte DGS başvuru ücreti ve tarihleri 2025 detayları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir