İş dünyası temsilcileri ihracat rakamlarını değerlendirdi

ASKON: İhracatçılar 110.9 Milyar Dolarlık Başarılı Bir Performans Sergiledi

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye’nin ihracatçılarının dünya genelinde korumacı ekonomi politikalarının hakim olduğu ortamda yüzde 3,5’lik bir artışla 110,9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Aydın, bu başarılı performansın ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başarı olduğunu ifade etti.

Aydın’ın değerlendirmesine göre, küresel ekonomi görünüm raporları, küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini ortaya koyuyor. Dünya genelinde korumacı ve tasarruf odaklı ekonomi politikalarının hakim olduğu bir dönemde Türk ihracatçılarının mayıs ayında 24,8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmesi takdire şayan bir başarı olarak nitelendiriliyor.

Aydın, son 24 ay içinde ihracatçıların 1’inde ihracat artışı ve 14’ünde aylık mal ihracat rekoru kırmasının da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “İhracatçılarımızın bu başarısı, kararlılık, azim ve rekabetçiliklerinin açık bir kanıtıdır. Finansa ve ham maddeye erişimde kaynakların artırılması, ihracatçılarımızın önünü daha da açacak ve rekorları zorlamalarına olanak sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Önemli Olan İhracatın Kalitesi de

Önder Sanayici İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kap da ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak 24,8 milyar dolara ulaşmasının tarihin en yüksek aylık rekorunu kırmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Kap, “Küresel ticaret savaşlarının yoğun olduğu, uluslararası ticaretin zorlandığı bir dönemde ihracatçılarımızın bu başarısı, ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacaktır.” dedi.

Kap, ihracattaki rekor artışın ekonominin canlandığını göstermesi açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getirirken, “İhracattaki artış, ekonominin ivme kazandığının önemli bir göstergesidir. Ancak ihracatın niceliği kadar niteliği de büyük bir önem taşır. Sürdürülebilir bir başarı için karlılık oranının makul seviyelerde olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Yüksek faiz oranları ve dengesiz döviz kuru, karlılığı olumsuz etkileyebilir. Yine de, tüm bu zorluklara rağmen ihracatçımızın mücadele azmi gelecek için ümit verici bir tablo çizmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Konutta enflasyon kaybı sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi 2025 yılı Haziran ayı verilerini açıkladı. Buna göre, 2025 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,0 oranında artarken, reel olarak ise yüzde 1,7 oranında azaldı. Konuttaki enflasyon kaybı haziran ayında da devam etti.

Emekli olup döndüğü köyünde önce lavanta ekti: Şimdi ise daha değerli bir ürün yetiştirecek

Uzun yıllar Konya’da çalıştığı hastaneden emekli olduktan sonra memleketi Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Gökçekent köyüne yerleşen Betül Arslan, 4 yıldır üretimini yaptığı lavantadan sonra salep bitkisi yetiştirmeyi hedefliyor. Emekli olduktan …

Ve duyurusu yapıldı! 15 Temmuz’da ücretsiz olacak

İBB, 2019 yılından bu yana dini ve milli bayramlar ile resmi günlerde vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sunarak kent içi hareketliliği desteklemeyi sürdürüyor. İBB Meclisi kararıyla uygulamaya alınan ücretsiz ulaşım, bayramlarda ulaşımı …

ÖTV artışları durmuyor: O rakı grubuna da zam geldi!

Enflasyon sonrası yapılan vergi düzenlemeleriyle birlikte alkollü içecek sektöründe yeni fiyat artışları gündeme geldi. Özellikle rakı gruplarında dikkat çeken değişiklikler yaşanıyor. Sektör temsilcileri zammın devam edebileceğine işaret ediyor.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.