Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak İltihabı ve Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kulak iltihabı, su teması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olup, uzmanlar yanlış temizleme alışkanlıklarına dikkat çekiyor.

Dış kulak iltihabı olarak da bilinen Otitis Eksterna, kulak yolunun derisinin iltihaplanması sonucu meydana gelir. Genellikle bakteri veya mantar kaynaklı olan bu enfeksiyon, su ile temasın yetersiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Deniz veya havuzda yeterince temizlenmemiş suya maruz kalmak, duş sırasında suyun kulağa kaçması, bakteri ve mantarların çoğalmasına yol açar. Ayrıca, yanlış kulak temizleme alışkanlıkları da kulakları tahriş edebilir ve iltihaba davetiye çıkarabilir.

Kulak İltihabının Belirtileri

  • Dış kulak yolunda kızarıklık ve ağrı
  • Akıntı
  • Kaşıntı
  • Dokunmaya karşı hassasiyet
  • Şişlik
  • İşitme zorlukları
  • Kulak çınlaması

Kulak İltihabı Tedavisi

Tedavi, genellikle lokal antibiyotikler ve ağrı kesiciler kullanılarak yapılır. Ayrıca, su temasından kaçınılması da önemli bir adımdır. Antibiyotik tedavisi gerekebilir ve hastalık genellikle 10 gün içinde iyileşir. Ancak, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini ve ilerleyen durumlarda daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Önlemler:

  • Emin değilseniz önlem alın: Yüzüyorsanız, kulağınıza su kaçmasını önlemek için yüzücü bonesi veya kulak tıkacı kullanabilirsiniz.
  • Iyice kurulayın: Duş veya yüzme sonrası kulaklarınızı iyice kurulayın.
  • Sert cisimlerle temizlemeyin: Kulak içi temizliğinde pamuklu çubuklar kullanmayın. Bu, sorunu daha da kötüleştirebilir.
  • Kontrollerinizi aksatmayın: Düzenli doktor kontrolü, olası sorunları erken tespit etmenize yardımcı olabilir.

Herkese sağlıklı kulaklar dileriz! (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.