Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

Uzmanından Kritik Uyarı: Beslenme ve Sınav Başarısı Arasındaki İlişki

Dr. Öğr. Üyesi Serap Nazır, sınav döneminde özellikle kahvaltı düzeni, sıvı alımı ve uyku beslenme ilişkisine vurgu yaparak öğrencilerin hem beden hem zihin sağlığını destekleyecek önerilerde bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sınav başarısı üzerindeki etkilerini vurgulayan Dr. Nazır başarılı bir sınav için öğrencilere şu önerilerde bulundu:

  • Sınav öncesinde kahvaltı atlanmamalıdır. Kahvaltı, günün ilk enerji kaynağı olup bilişsel işlevleri olumlu yönde etkiler. Haşlanmış yumurta, tam tahıllı ekmek, az tuzlu peynir, zeytin, ceviz, bol yeşillik ve bitki çayından oluşan dengeli bir kahvaltı tercih edilmelidir.

  • Sınav haftasında probiyotik ve prebiyotik gıdalar tüketilerek bağırsak sağlığı desteklenmeli ve zihinsel dayanıklılık artırılmalıdır.

  • C vitamini yönünden zengin sebze ve meyveler tüketilerek stres hormonları dengelenmeye yardımcı olur.

  • Omega-3 yağ asitleri ve B vitaminleri tüketilerek hafıza ve öğrenme kapasitesi desteklenmelidir.

Dr. Öğr. Üyesi Nazır, sınav öncesinde dikkat edilmesi gereken diğer konuları da şu şekilde belirtti:

  1. Sınav sabahı tuzlu ve ağır gıdalar tüketilmemeli, susama hissi yaratan salamura ürünlerden uzak durulmalıdır.

  2. Kafein tüketimi sınırlandırılmalı, özellikle saat 17:00’den sonra çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durulmalıdır.

  3. Enerji içeceklerinden kaçınılmalı, kan şekerini hızlı yükselten sürülebilir çikolata ve şekerli meyve suları yerine taze/kuru meyveler tercih edilmelidir.

  4. Her saat başı bir bardak su içilerek sıvı tüketimi gün boyunca yayılmalı, sınav günü yanınızda su bulundurulmalıdır.

‘UYKU VE BESLENME İLİŞKİSİ BAŞARIYI ETKİLİYOR’

Sınav dönemlerinde yaşanan uyku problemlerine de değinen Dr. Nazır, kaliteli uyku alışkanlığının sınav başarısı için beslenmeden sonra en önemli faktör olduğunu vurguladı. Sindirimi zor yiyeceklerden kaçınılarak, akşam yemeğinin uyku saatinden en az 3-4 saat önce tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, papatya ve melisa gibi bitki çaylarının uykuya geçişi kolaylaştırabileceğini söyledi. Nazır, sağlıklı beslenmenin sadece beden sağlığına değil, zihinsel performans ve sınav motivasyonuna da olumlu etkileri olduğunu hatırlattı.

Related Posts

Ayak altındaki kaşıntının sebebi ne? Ayak altında kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Tatiller bitti, şehir hayatı çoktan başladı… Güneş de yerini serin ve yağmurlu havaya bırakıyor. Şimdi kontrole gitmenin ve yazın güneş ışığı gören benleri kontrol ettirmenin tam zamanı… Özellikle ayağınızın altında bir kaşıntı meydana geldiyse bunu mutlaka önemseyin!

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Sigara bırakma polikliniklerinde 3,8 milyon kişiye destek sağlandı

Sağlık Bakanlığınca, Türkiye genelinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinde 2010 yılından bu yana 3 milyon 801 bin 962 muayene yapıldı.Hekimlerin muayenesi ve değerlendirmesi doğrultusunda 1 milyon 538 bin 45 kişiye farmakolojik destek sağlandı.

‘Azıcık Daha tuz’ deyip geçmeyin: Vücudunuza verdiği zarar şaşırtıcı!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, özellikle hazır gıdalardaki gizli tuzun kontrolsüz alımının hipertansiyon riskini artırdığını ve damar sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. İşlenmiş gıdalardaki gizli tuz, her gün fark etmeden vücudunuza zarar veriyor olabilir.