Dünyanın en zengin insanı robotları seçti: Son 16 yılın en düşük seviyesi

Amazon, Robot Kullanımını Hızla Artırıyor: İş Gücüne Entegrasyonuyla Çalışan Sayısı Azalıyor

Teknoloji ve lojistik devi Amazon, lojistik merkezlerinde robot kullanımını her geçen gün daha da yaygınlaştırıyor. Şirketin verilerine göre şu anda Amazon’un tesislerinde 1 milyondan fazla robot aktif olarak görev yapıyor. Bu durum, tesis başına düşen insan çalışan sayısının ortalama 670’e gerileyerek son 16 yılın en düşük seviyesine inmesine yol açtı.

İşin Her Adımında Robotlar Görev Başında

Amazon’un robot sistemleri yalnızca ağır yükleri taşımakla kalmıyor; aynı zamanda ürünleri raflardan indirme, siparişleri sıralama ve paketleme gibi birçok süreci de üstleniyor. Wall Street Journal’ın verilerine göre Amazon’un dünya genelindeki teslimatların yaklaşık yüzde 75’i en az bir aşamada robotlardan destek alıyor.

Yetkililer, robotların devreye girmesiyle birlikte çalışanların daha uzmanlık gerektiren alanlara yönlendirildiğini belirtiyor. Amazon’a göre bu dönüşümle birlikte depo içi kontrol uzmanı ve bakım mühendisi gibi yeni meslek dalları da doğmuş durumda.

Üretkenlik Rekoru: 1 Çalışana 3.870 Paket

Robot-insan iş birliğinin etkisi bazı tesislerde net bir şekilde görülüyor. Louisiana’daki 280 bin metrekarelik tesiste robotik kollar milyonlarca ürünü sınıflandırıyor ve paketliyor. Bu hibrit sistem sayesinde bu tesiste ürün hareketliliği diğer depolara göre yüzde 25 daha hızlı.

Robotlaşmanın doğrudan etkisiyle Amazon’un çalışan başına düşen paket sayısı da katlanarak arttı. 2013 yılında bir çalışan ortalama 175 paket işlerken, bugün bu sayı 3.870’e ulaşmış durumda.

Amazon’un CEO’su Andy Jassy, üretim sahalarının yanı sıra ofis çalışanlarının da yapay zekadan etkileneceğini belirtti. Jassy’ye göre bazı pozisyonlar zamanla yapay zekaya devredilecek ancak bu dönüşüm yeni iş alanlarını da beraberinde getirecek.

Related Posts

İmamoğlu’ndan ‘enflasyon’ tepkisi

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının ardından hükümete ekonomi üzerinden yüklendi.

TİKA Şam’da siber güvenlik eğitimi gerçekleştirdi

TİKA ve MAPS işbirliğiyle Şam Üniversitesi’nde 60 akademisyenin katıldığı temel siber güvenlik eğitimini tamamlayan öğrencilere mezuniyet belgeleri takdim edildi. TİKA Şam Koordinatörü Bilal Özdan, “Amacımız kendi tecrübemizi aktarmak, Türkiye’nin yazılım ve donanım alanındaki çözümlerini paylaşmak.” ifadelerini kullandı.

AKP’li meclis üyesi, MHP’li belediyeyi suçladı

AKP’li Çorum İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Şişli, Osmancık Belediyesi’nin mühürlü kaçak yapılara imar verdiğini öne sürerek MHP’li belediyeye tepki gösterdi.

Japon Baba Vanga’dan korkutan uyarı! Dikkatler 5 Temmuz’a çevrildi

Japonya’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem, ünlü kahin Ryo Tatsuki’nin 5 Temmuz 2025 için öngördüğü “büyük doğal afet” kehanetini yeniden gündeme getirdi. Depremin, kehanetle bağlantılı bir öncü sarsıntı olup olmadığı ise merak konusu oldu.

Cephede hayatını mıknatıs kurtardı: ‘Kalbimden şarapnel çıkardılar’

Ukrayna’da cephe hattında geliştirilen yeni manyetik cihaz, şarapnel yaralanmalarında devrim oluşturdu. Ukraynalı bir askerin kalbine saplanan metal parça, mıknatısla çıkarıldı.

İzmir’de odacıyı da gözaltına almışlar

İzmir operasyonunda haklarında gözaltı kararı verilen 157 kişi ile ilgili ilginç bilgiler ortaya çıktı: Ölü çıkan bir şüphelinin yanında bir odacı ve bir şoför de sorgulanıyor.