ABD’nin 36 trilyon dolar borcu ne anlama geliyor ve kime ait?

ABD Ekonomisindeki Ulusal Borç Miktarı Endişe Yaratıyor

Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki en yüksek ulusal borç miktarına sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor ve uzun vadeli mali istikrar konusunda endişeler giderek artıyor.

Al Jazeera’nın derlediği habere göre, ABD’de önemli bir kongre komitesi, Başkan Donald Trump‘ın bu hafta içinde Temsilciler Meclisi’nden geçebilecek yeni vergi indirimi tasarısını onayladı. Bu tasarı, 2017 vergi indirimlerini genişletmeyi ve ulusal borca 5 trilyon dolara kadar ekleme yapmayı hedefliyor. Ancak Cuma günü Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle endişeler daha da derinleşti.

ABD’nin Kamu Borcu Ne Kadar?

ABD’nin kamu borcu, hükümetin borç verenlere toplamda ne kadar parayı geri ödemesi gerektiğini ifade ediyor. Şu anda 36.2 trilyon dolar seviyesinde olan bu borç miktarı, ülkenin GSYH’nın %122’sini temsil ediyor ve her üç ayda bir yaklaşık 1 trilyon dolar artıyor.

2020’deki pandemi sürecinde borç/GSYH oranı %133’e ulaşan ABD, dünyanın en yüksek borç/GSYH oranına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyor.

Amerikan Merkez Bankası’nın yayımladığı grafik de ABD’nin 1970’lerden bu yana borcunun GSYH’ya oranını gösteriyor.

Borç Tavanı ve Sürekli Yükselmesi

Hükümetin harcamaları gelirlerini aştığında oluşan açık bütçe açığı olarak adlandırılır. Bu açığı kapatmak için hükümet daha fazla borçlanmak zorunda kalır ve Kongre’nin onayıyla belirlenen borç tavanı, hükümetin ne kadar borçlanabileceğini sınırlar. Kongre, tavanı yükseltmediği sürece hükümet daha fazla borçlanamaz.

Farklı ABD Başkanları Dönemlerinde Federal Açık

Federal açık, hükümetin bir yıl içinde harcadığından daha fazla para harcaması durumunu ifade eder. Örneğin, Trump döneminde 2020’de COVID-19 salgını sırasında iş kayıplarıyla vergi gelirleri düşerken hükümetin harcama yapması sonucunda açık hızla büyüdü. Eski Başkan Bill Clinton döneminde ise vergi artışları sayesinde federal bir fazla yaşanmıştı.

1960’tan bu yana ABD başkanlarının yönetimleri altındaki ekonomik durumu gösteren grafik aşağıdaki gibidir:

Related Posts

Ve duyurusu yapıldı! 15 Temmuz’da ücretsiz olacak

İBB, 2019 yılından bu yana dini ve milli bayramlar ile resmi günlerde vatandaşlara ücretsiz ulaşım imkanı sunarak kent içi hareketliliği desteklemeyi sürdürüyor. İBB Meclisi kararıyla uygulamaya alınan ücretsiz ulaşım, bayramlarda ulaşımı …

ÖTV artışları durmuyor: O rakı grubuna da zam geldi!

Enflasyon sonrası yapılan vergi düzenlemeleriyle birlikte alkollü içecek sektöründe yeni fiyat artışları gündeme geldi. Özellikle rakı gruplarında dikkat çeken değişiklikler yaşanıyor. Sektör temsilcileri zammın devam edebileceğine işaret ediyor.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …