Birleşik Krallık’ın Taç Mücevherleri Hakkında Ağızları Açık Bırakacak 11 Gerçek

Bildiğiniz gibi İngiliz Kraliyet Ailesi’nin birçok değerli takıları ve mücevherleri var. Peki bu mücevherlerin arkalarında birtakım sırlar taşıdığını biliyor muydunuz? Hadi İngiliz Kraliyet Ailesi’nin taç mücevherlerinin ardındaki ilginç gerçekleri keşfedelim!

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/posts/cro…

1. Taçlandırma için kullanılan taç, diğer birçok etkinlikte kullanılandan taçtan farklı.

Hükümdarın birden fazla tacı var. Örneğin, III. Charles’ın taç giyme töreninde takacağı Aziz Edward’ın Tacı, sadece bu amaç için kullanılır. Taç giyme töreninin ardından Westminster Abbey’den ayrıldığında ise İmparatorluk Devlet Tacı olarak bilinen farklı bir tane giyecek.

2. İlk kraliyet mücevherlerinden bazıları 1216’da Kral John tarafından kaybedildi.

Kral John’un 1216’da The Wash olarak bilinen bir haliçte seyahat ederken mücevherlerin erken bir koleksiyonunu kaybettiği söyleniyor. Sonraki yüzyıllarda onları bulmak için birçok girişimde bulunuldu ancak olumlu bir sonuç alınamadı.

3. Taç mücevherlerinden kalan en eski parça taç giyme kaşığıdır.

Kral III. Charles’ın taç giyme töreninde onu yağlamak için kullanılacak bu tacın 12. yüzyıldan olduğu tahmin ediliyor. Kaşık, Kudüs’te kutsanmış olan kutsal yağla doldurulacak.

4. Oliver Cromwell, kraliyet mücevherlerinin çoğunu yok ettirdi.

İngiliz iç savaşı ve I. Charles’ın idamından sonra monarşi kaldırıldı ve Oliver Cromwell, İngiliz Milletler Topluluğu’nun Lord Koruyucusu oldu. Cromwell, VIII. Henry’nin tacı da dahil olmak üzere kraliyet mücevherlerinin ortadan kaldırılmasını emretti. Bu yüzden mücevherler ya eritildi ya da satıldı. Taç giyme töreni kaşığına bir şey olmadı çünkü onu satın alan adam, Mayıs 1660’ta monarşi sistemi yeniden ortaya çıktıktan sonra adam onu iade etti.

5. Mevcut taç mücevherlerinin çoğu, 1660’larda monarşinin yeniden ortaya çıkmasıyla sonra yapıldılar.

1660 yılında Charles II, ertesi yıl taç giyme töreninde kullanılmak için kayıp orijinallere dayalı yeni bir set oluşturulmasını emretti. Bugün kullanılan taç mücevherlerinin çoğu da bu gruptan.

6. İskoç kraliyet mücevherleri, İngiliz kraliyet mücevherlerinin yok edilmesinin ardından güvenle saklandı.

İngiliz Kraliyet Mücevherlerine olanlardan sonra, İskoçlar arasında ülkelerinin kraliyet mücevherlerinin benzer bir kaderi paylaşacağına dair korkulara yol açtı. Bu yüzden İngiliz monarşisi yeniden ortaya çıkana kadar İskoçya’nın çeşitli yerlerinde gizlenip, korundular.

7. 1671’de kraliyet mücevherlerini çalmaya teşebbüs edildi.

Dönemin kötü şöhretli ve aranan adamı Thomas Blood ve suç ortakları, yakalanmadan önce Aziz Edward’ın Tacı’nı, Haçlı Asa’yı ve Hükümdarın Küresi’ni ele geçirmeyi başardılar. Sonra olanlar garipti çünkü Kral II. Charles Blood’u hapishaneye göndermek yerine onu affetti ve İrlanda’da toprak verdi.

8. Dünyanın en büyük düzgün kesimli elmaslarından ikisi Taç Mücevherlerinin bir parçasıdır.

1905’te, şimdiye kadar bulunan en büyük kesilmemiş elmas olan 3106 ayar Cullinan elması, şu an Güney Afrika olarak bilinen yerde ortaya çıkarıldı. Değerli taştan elde edilen en büyük iki açık kesim elmas, taç mücevherlerinin bir parçasıdır. En büyüğü olan Cullinan I, haç asasının bir parçasını oluşturur. İkinci en büyüğü olan Cullinan II ise, imparatorluk devleti tacına yerleşiktir.

9. Kraliyet Mücevherlerinde Koh-i-Noor Elmasının varlığı tartışmalıdır.

Koh-i-Noor olarak bilinen ünlü bir elmas, bazen kraliyet ailesindeki kadınların giydiği taçlarda yer alır. Orijinal elmas 19. yüzyılda Sih krallığına aitti, ancak İngiliz Doğu Hindistan Şirketi onları ikinci İngiliz-Sih Savaşı sırasında teslim etmeye zorladı. Hindistan Genel Valisi Lord Dalhousie daha sonra elması monarşiye verdi. Kocası Prens Albert’in tekrar kesmesinden sonra Kraliçe Victoria, Koh-i-Noor’u broş olarak taktı. Daha sonra ise taş kraliyet mücevherlerinin bir parçası oldu. Son yıllarda, birkaç ülke Koh-i-Noor elmasının mülkiyetini talep etti, ancak İngiliz hükümeti onu iade etmeyi reddetti.

10. Taç mücevherleri, II. Dünya Savaşı sırasında Windsor Kalesi’nin altındaki bir bisküvi kutusunda gizlendi.

İkinci Dünya Savaşı, ulusal hazineleri güvende tutmak söz konusu olduğunda insanları oldukça yaratıcı hale getirdi. Bu olağandışı saklanma yeri 2018 yılında yayınlanan The Coronation (Taç Giyme Töreni) adlı belgeselinde ortaya çıktı.

11. Kraliyet Mücevherleri Birleşik Krallık’ta sanal bir tura çıkacak.

Taç giyme töreninden sonra, taç mücevherleri fiziksel olarak Londra Kulesi’nde bulunacaklar ve Birleşik Krallık’taki 57 mekanda gösterilen projeksiyonlardan oluşan bir tur şovuyla sanal olarak görülebilecekler.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir