Hayatta Kal Derneğinin, kalp krizi geçiren kişi ve çevresindekilerin neler yapması gerektiğini anlatan kamu spotu yayınlandı.
Dernekten yapılan açıklamaya göre, depremzedelerle bu travmaya maruz kalanlarda kalp krizi ve ani ölüm riskinde artış olduğu belirtildi.
Hayatta Kal Derneğince sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında kalp krizinin belirtileri hakkında bilgiler içeren, yapılması gerekenleri anlatan kamu spotu hazırlandı.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) onayı ile hazırlanan kamu spotu ile kalp krizi belirtileri karşısında toplumun bilinçlenmesi hedefleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Vural, depremzede vatandaşlarda artan kalp krizi riskinin bu projeyi daha önemli hale getirdiğini belirtti.
Kalp krizinden ölümlerin yüzde 60 ile 80’inin hastane öncesinde olduğuna dikkati çeken Vural, şunları kaydetti:
“Aniden kalbi duran kişinin hastane dışında hayatta kalma oranı yüzde 1 iken ambulans ya da hastanede bu oran yüzde 90’dan fazla. O nedenle insanlarımız, kalp krizini geçirdiğini 3-5 dakika içinde kavramalı ve derhal 112’yi aramalı. Sağlık ekibinin güvenli ortamına erken ulaşmak hayatta kalma oranlarını artıracaktır. Kamu spotunun temel hedefi vatandaşların kalp krizi geçirdiğini erken kavramaları ve derhal 112’yi aramalarıdır.”
İçerik danışmanlığı Hayatta Kal Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mutlu Vural tarafından yapılan, yapımcılığını ve yönetmenliğini İhsan Taş’ın üstlendiği sosyal sorumluluk projesinde sanatçılar Halil Ergün, Elif Kaya ve çocuk oyuncu Kumsal Vural gönüllü olarak rol aldı.