İş dünyası temsilcileri ihracat rakamlarını değerlendirdi

ASKON: İhracatçılar 110.9 Milyar Dolarlık Başarılı Bir Performans Sergiledi

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye’nin ihracatçılarının dünya genelinde korumacı ekonomi politikalarının hakim olduğu ortamda yüzde 3,5’lik bir artışla 110,9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Aydın, bu başarılı performansın ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başarı olduğunu ifade etti.

Aydın’ın değerlendirmesine göre, küresel ekonomi görünüm raporları, küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edildiğini ortaya koyuyor. Dünya genelinde korumacı ve tasarruf odaklı ekonomi politikalarının hakim olduğu bir dönemde Türk ihracatçılarının mayıs ayında 24,8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmesi takdire şayan bir başarı olarak nitelendiriliyor.

Aydın, son 24 ay içinde ihracatçıların 1’inde ihracat artışı ve 14’ünde aylık mal ihracat rekoru kırmasının da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “İhracatçılarımızın bu başarısı, kararlılık, azim ve rekabetçiliklerinin açık bir kanıtıdır. Finansa ve ham maddeye erişimde kaynakların artırılması, ihracatçılarımızın önünü daha da açacak ve rekorları zorlamalarına olanak sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Önemli Olan İhracatın Kalitesi de

Önder Sanayici İşadamları Derneği (ÖNSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Kap da ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak 24,8 milyar dolara ulaşmasının tarihin en yüksek aylık rekorunu kırmasının büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Kap, “Küresel ticaret savaşlarının yoğun olduğu, uluslararası ticaretin zorlandığı bir dönemde ihracatçılarımızın bu başarısı, ekonomik büyümeye olumlu katkılar yapacaktır.” dedi.

Kap, ihracattaki rekor artışın ekonominin canlandığını göstermesi açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getirirken, “İhracattaki artış, ekonominin ivme kazandığının önemli bir göstergesidir. Ancak ihracatın niceliği kadar niteliği de büyük bir önem taşır. Sürdürülebilir bir başarı için karlılık oranının makul seviyelerde olması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Yüksek faiz oranları ve dengesiz döviz kuru, karlılığı olumsuz etkileyebilir. Yine de, tüm bu zorluklara rağmen ihracatçımızın mücadele azmi gelecek için ümit verici bir tablo çizmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Dev spor giyim markası için tehlikeli çanları çalıyor! Adidas ve Nike fark attı

Spor giyim devi rakipler Adidas ve Nike’ın gerisinde kalarak hisseleri yüzde 20 düştü. Puma’nın yöneticisi markadaki düşüşü kabul etti.

Zorlu Holding İsrail’den çıktı

İsrail’deki faaliyetleri nedeniyle eleştirilen ve holding binası önünde birçok kez eylem yapılan Zorlu Holding’den yeni bir adım geldi. Zorlu Enerji, İsrail’de azınlık ortağı olduğu doğal gaz santrallerinin satışını tamamlayarak, bölgedeki elektrik …

Gram altından yeni rekor

Gram altın fiyatları 4 bin 400 lira seviyesinin üzerine çıkarak önemli bir yükseliş kaydetti.

Kütahya 2025 Yatırımları Değerlendirildi

Kütahya’da 2025 yılı kamu yatırımları ve projeleri, 3. İl Koordinasyon Toplantısı’nda ele alındı.

Ekonomik göstergeler Güney Afrika’da alarm veriyor

Güney Afrika’da ekonomik görünümün önemli bir barometresi olan bileşik öncü göstergeler endeksi, Mayıs 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi. Nisan ayı verisi ise yukarı yönlü revize edilerek yüzde 0,6’lık bir gerileme olarak …

Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri üzerindeki barajlar 55 milyar kWh enerji üreterek Türkiye ekonomisine büyük destek oldu.